Restaurace letná

STATEK NAŠÍ RESTAURACE

Vařením z lokálních surovin se dnes zaklíná kdekdo. Víme, jak je to v našich podmínkách složité, a že to většinou není pravda. My takoví k našim hostům nebudeme. Tak jsme před dvěma lety pro potřeby naší restaurace a Vaší spokojenosti v ní, v údolí pod úpatím Džbánu, pořídili na 14 hektarech vlastní statek. Dostal jméno Dučické louky; to, aby bylo z jeho jména slyšet bzučení včel a cítit vůni lučních kytek v pozdním létě – tak, jako ze jména naší restaurace.

 

Na statku chováme malé stádo krav plemene Jersey, které se volně pase na našich loukách. Vybudovali jsme tam malou mlékárnu a sýrárnu, ze které bereme do restaurace mléčné výrobky, ručně děláme sýr Halloumi a pomalu poctivě ladíme zrání sýru holandského typu tak, aby Vám z něj v budoucnu mohl náš šéfkuchař Petr Stegbauer vyčarovat ten nejlepší domácí smažený sýr široko daleko...

 

Na pastvině a v našem ovocném sadu se nám pase stádo třiceti oveček plemene suffolk a plemene clun forest, ze kterého máme sezónně k dispozici naše jehněčí. 

Kromě toho držíme domácí chov burgundských králíků, vykrmujeme přeštická prasátka a máme vlastní včely, které mají svůj revír na našich lípách, ořešácích a jabloních. Ze zahrádky nám voní vlastní bylinky a dělá nám radost sezónní zelenina.

 

Když se ta naše radost z poctivého sedláckého hospodaření přenese až před Vás na talíř, budeme pyšní!